Κυριακή, Μαρτίου 11, 2007

Κούτσι Τζ. Μ. , «Βίος και πολιτεία του Μάικλ Κ»

Πάντα καλογραμμένα τα βιβλία του Κούτσι από πλευράς λογοτεχνικότητας, αλλά το συγκεκριμένο πολύ παρακμιακό αδερφάκι μου! Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας απόβλητος της κοινωνίας, εκ γενετής αποκλίνων λόγω της λαγωχειλίας του, κηπουρός στο Δήμο του Κέιπ Τάουν, που κάποια στιγμή «επαναστατεί» και προσπαθεί να μεταφέρει την άρρωστη μάνα του στο χωριό της φτιάχνοντας ένα αυτοσχέδιο καρότσι και κουβαλώντας το με τιτάνιες προσπάθειες, μέσα σε άπειρους περιορισμούς και δυσκολίες. Η περιπλάνησή του στους δρόμους της Ν. Ένωσης και η επαφή του με το περιθώριο αλλά και με αντάρτες (εμφύλιος κ.λ.π.) θυμίζει road movie ή το έργο “Out of the law” ή το «Στο δρόμο» του Κέρουακ. Η μητέρα του δεν αντέχει τις δοκιμασίες και παραδίδει το πνεύμα, αλλά εκείνος συνεχίζει μόνος, τόσο … μόνος που τον άφησα κι εγώ στη μοναξιά του κι έκλεισα το βιβλίο!!! Ε, πια!
επιμέλεια: Παπαγγελή Χριστίνα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φοβάμαι πως δεν κατάλαβες και πολλά από το βιβλίο που μόλις πριν λίγο τελείωσα.
Μόνο road movie και out of the law, δεν θυμίζει η αφήγηση, το θέμα, η πλοκή, το όλο concept του εν πάσει περιπτώσει.

Φυσικά, ο καθένας μπορεί να βλέπει ότι θέλει, ή μπορεί να μην βλέπει ότι θέλει, σε ένα μυθιστόρημα, ή σε ένα οποιοδήποτε έργο τέχνης.

Δώσε άλλη μια ευκαιρία στον εαυτό σου (το βιβλίο δεν την χρειάζεται, όπως δεν χρειάζεται ούτε εσένα, ούτε εμένα φυσικά...)

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ,

ίσως έχεις δίκιο, γιατί τώρα που ξαναδιαβάζω τη δημοσίευση χαρακτηρίζεται από εμπάθεια... Δε θυμάμαι καλά το βιβλίο, αλλά θυμάμαι την "τσεκουριά που άφησε μέσα μου", όπως είναι και η φιλοσοφία του μπλογκ (θυμίζω: "Αν τα βιβλία αξίζουν επειδή αποτελούν μια «τσεκουριά στην παγωμένη θάλασσα που βρίσκεται εντός μας», τότε τα κείμενα αυτά είναι ο ήχος αυτής της τσεκουριάς και τίποτα περισσότερο"). Θυμάμαι δηλαδή ότι με κούρασε, με αγανάκτησε, ισως όμως δεν το κατάλαβα όπως λες. Παρόλ' αυτά ο Κούτσι είναι αγαπημένος μου συγγραφέας, και τα βιβλία που αναφέρω τα θεωρώ σταθμούς (δεν ήταν αρνητικού χαρακτήρα η σύγκριση, απλώς μου φάνηκε ότι ήθελε να τα φτάσει και "ήταν λίγος").
Θα επιθυμούσα πολύ να μας δείξεις την οπτική σου, αφού ττο διάβασες και πρόσφατα δε θα σε κουράσει. Επίσης θα ήθελα να ξέρω και τ' όνομά σου.